Κόσμος άνθρωπος κοινωνία κατά τον Μάξιμο Ομολογητή - Ματσούκας, Νίκος Αθ., 1934-2006 (Γρηγόρης, 1980)
Η ζωή, το έργο και η διδασκαλία του Μάξιμου Ο-μολογητή, καθώς αντιμετωπίζουμε την απορία, αν οι προσωπικότητες διαμορφώνουν τα ιστορικά πράγματα ή τα ιστορικά πράγματα τις προσωπικότητες, μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε το δίλημμα της εκλογής ανάμεσα στις δυο αυτές περιπτώσεις. Γιατί ο Μάξιμος Ομολογητής δίνει τη δική του σφραγίδα στα γεγονότα και η πρόκληση των γεγονότων αφυπνίζει και πλουτίζει την προσωπικότητα του. Γεννήθηκε, έζησε και έδρασε σε μια εποχή που το Βυζάντιο πάλευε να περισώσει και να σταθεροποιήσει το μεγαλείο της οικουμενικής του κυριαρχίας. Η οικουμενική αυτή κυριαρχία είχε γίνει πραγματικότητα τον έκτο αιώνα από τον Ιουστινιανό. Οι στρατιωτικές επιτυχίες του αυτοκράτορα Ιουστινιανού στην Ανατολή και τη Δύση ήταν επιβλητικές. Έτσι μπόρεσε να πραγματοποιήσει μια οικουμενική αυτοκρατορία που ήταν "καθ' ομοίωσιν" της επουράνιας βασιλείας. Γι' αυτό άλλωστε ο Ιουστινιανός είναι ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου που απεικονίστηκε πάνω σε χρυσό νόμισμα, κρατώντας στο χέρι τη σφαίρα με το σταυρό. Αλλά μετά το θάνατο του Ιουστινιανού η αυτοκρατορία παρουσίαζε έκδηλα συμπτώματα κοπώσεως. Υπήρχε έντονη η απειλή μιας έ-περχόμενης καταρρεύσεως. Οι διάδοχοι του μεγάλου αυτοκράτορα έπρεπε να κάνουν το παν για να διατηρήσουν το μεγαλείο της αυτοκρατορίας.