Μεγάλα θαύματα και μηνύματα από τη ζωή των αγίων μας : ιερατικές εμπειρίες : για να ξεκουράζεσαι με τους αγίους. - Ντανάς, Παύλος Κ. (Άθως : Μορφή, 2006)
"Εάν μπορούσαν να δουν οι άνθρωποι, με ποια δόξα λειτουργεί ο ιερέας, θα έπεφταν καταγής, μπροστά στο δράμα αυτό. Και, αν ο ίδιος ο ιερέας έβλεπε τον εαυτό του, σε ποια ουράνια δόξα βρίσκεται, κατά την τέλεση του λειτουργήματός του, τότε θα γινόταν μεγάλος ασκητής και θα αγωνιζόταν, να μη στενοχωρήσει με τίποτα την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που ζει μέσα του". Αυτά τα θαυμάσια λόγια είναι του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Είναι, πράγματι, πολύ δύσκολο να περιγράψουμε την αξία του μυστηρίου της ιερωσύνης. Ιλιγγιά ο νους μας, όταν εμείς οι ιερείς του 21ου αιώνα αναλογιζόμαστε την ιερή αποστολική αλυσίδα, που βαραίνει τους ώμους μας. Μένουμε άναυδοι στην υψίστη τιμή, που μας έκανε ο Αρχηγός της Εκκλησίας μας, ο Ιησούς Χριστός, για να γίνουμε οικονόμοι μυστηρίων Θεού. Τι είναι όμως η Ιερωσύνη; Είναι η Ιεραρχία, η οποία παρέχεται στην Εκκλησία από το Άγιο πνεύμα, δια του μυστηρίου της ιερωσύνης. Ιερωσύνη είναι η θεοσύστατη τελετή, κατά την οποία, με την ευχή και επίθεση των χειρών του Επισκόπου, κατέρχεται η θεία Χάρη, η οποία αναδεικνύει τον χειροτονούμενο σ' έναν από τους τρεις ιερατικούς βαθμούς. Την ιερωσύνη συνέστησε ο Κύριος, μετά την Ανάσταστή Του, όταν το Άγιο Πνεύμα έδωσε στους Αγίους Αποστόλους, την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες και να ποιμαίνουν την Εκκλησία.