Εφαρμοσμένη ψυχολογία - Πιπερόπουλος, Γιώργος Π., 1942- (Ελληνικά Γράμματα, 1995)
Το γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας αναφέρεται κυρίως στην αναζήτηση των αιτιών, παραγόντων και νόμων που ερμηνεύουν και διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, καθώς και στην προσπάθεια ανάπτυξης μεθόδων που θα επιτρέψουν την τροποποίησή της. Το έργο της εισαγωγής στην επιστήμη της Ψυχολογίας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Αφενός γιατί ο ειδικός επιστήμονας πρέπει να παραμερίσει τις δικές του προκαταλήψεις και θεωρητικές προτιμήσεις και να προσφέρει μια ισορροπημένη εικόνα των συσσωρευμένων γνώσεων, θεωριών και προβληματισμού της επιστήμης. Αφετέρου γιατί η παρουσίαση του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου προσκρούει στην κοσμοθεωρία και αντίληψη του μη ειδικού αναγνώστη, ο οποίος -έτσι κι αλλιώς- έχει κάποιες ιδέες και στοιχειώδεις γνώσεις περί Ψυχολογίας που ανταποκρίνονται σε ένα μέρος της καθολικής πραγματικότητας.