Η συμβουλευτική ψυχολογία στην εκπαιδευση : από τη θεωρία στην πράξη - Μαλικιώση-Λοΐζου, Μαρία, 1947- (Ελληνικά Γράμματα, 2001)
Οι τεράστιες πολιτισμικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές και ανακατατάξεις που παρατηρούνται στην αυγή του νέου αιώνα γεννούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον της κοινωνίας μας. Ταυτόχρονα θέτουν μια τεράστια πρόκληση, η οποία συναρτάται με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων αυριανών πολιτών, με θετικές αξίες και χρήσιμες ικανότητες. Σε αυτή την πρόκληση καλείται να απαντήσει το σημερινό σχολείο. Ο σύγχρονος εκπαιδευτικός, σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης και αν υπηρετεί, εκτός από τη φροντίδα του για την ουσιαστική μόρφωση των μαθητών του, αναλαμβάνει το καθήκον να συμβάλει στη δημιουργία άξιων και ικανών ανθρώπων. Οι ρόλοι του πλέον πολλαπλασιάζονται και διευρύνονται. Ο εκπαιδευτικός σήμερα καλείται να λειτουργήσει ως σύμβουλος, ως παιδαγωγός που αποβλέπει στην ολόπλευρη ανάπτυξη και εξέλιξη του μαθητή του.