Ισλάμ και φονταμελισμός, ορθοδοξία και παγκοσμιοποίηση (Ίνδικτος, 2006)
Η διατύπωση του θέματος: Ισλάμ και φονταμενταλισμός - Ορθοδοξία και παγκοσμιοποίηση, δεν συνδέει τον φονταμενταλισμό αποκλειστικά με το Ισλάμ ούτε την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης αποκλειστικά με την Ορθοδοξία. Ο φονταμενταλισμός ως στάση και τοποθέτηση έναντι της ιστορίας και της προόδου, ως πειρασμός φυγής στο παρελθόν και άρνησης του παρόντος και του μέλλοντος, αφορά και την Ορθοδοξία, ενώ η παγκοσμιοποίηση από την πλευρά της, αποτελεί την σημαντικότερη και πιο επώδυνη πρόκληση τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για το Ισλάμ.