Εξαρτήσεις και αποκλίσεις : τζόγος, αλκοολισμός, ναρκομανία, ψυχικές διαταραχές, εγκληματικότητα - Πιπερόπουλος, Γιώργος Π., 1942- (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 2002)
Στο βιβλίο αυτό ο Θεσσαλονικιός κοινωνιολόγος-ψυχολόγος και Καθηγητής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ασχολείται με τις πανάρχαιες και συνεχιζόμενες στην εποχή μας σύγχρονες μάστιγες της ανθρωπότητας όπως είναι ο τζόγος, ο αλκοολισμός, η ναρκομανία, οι ψυχικές διαταραχές και η εγκληματικότητα. Ο συγγραφέας αφού απογυμνώνει μεθοδικά κλασικούς και σύγχρονους μύθους που περιβάλλουν τις διάφορες εξαρτήσεις και αποκλίσεις του σύγχρονου ανθρώπου προχωρεί σε μια δυναμική κοινωνιολογική και ψυχολογική προσέγγιση που περιλαμβάνει τρεις ερμηνευτικούς άξονες και συγκεκριμένα: -Την προσέγγιση της κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Την προσέγγιση της προσωπικής απόκλισης από σταθερά πρότυπα -Και την προσέγγιση της σύγκρουσης συστημάτων αξιών. Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και στελέχη επιχειρήσεων αλλά και στο ευρύτερο κοινό δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες σε θέματα προσωπικής και κοινωνικής παθολογίας και προβληματισμού-όπως ο τζόγος, τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός, ο εθισμός στο ίντερνετ και το κάπνισμα, το άγχος και το στρες, οι ψυχικές διαταραχές και η εγκληματικότητα, η πορνεία, το οργανωμένο έγκλημα, τα οποία αποτελούν πλέον οδυνηρή και δαπανηρή καθημερινή πραγματικότητα και στο ελληνικό κοινωνικό σύστημα θέτοντας αντιμέτωπο τον μέσο Έλληνα και Ελληνίδα με μύριους προβληματισμούς και δύσκολα ερωτηματικά.