Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Σ. Ρωμανίδης : ο προφήτης της Ρωμηοσύνης προσωπογραφούμενος μέσα από τα άγνωστα η λίγο γνωστά κείμενα - Μεταλληνός, Γεώργιος Δ., 1940- (Αρμός, 2003)
[...] Ως προς τη δομή του βιβλίου, μετά από μια σειρά βιογραφικών και κριτικών κειμένων, δημοσιεύουμε την αλληλογραφία του π. Ιωάννη με την οικογένεια Πατέρα, που είχε την καλωσύνη να μου εμπιστευθεί η σεβαστή ηγουμένη μοναχή Μαρία Μυρτιδιώτισσα, στην οποία καταγράφεται η πρώτη του επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και την θεολογία της. Για τα κείμενα αυτά θα μιλήσουμε και στον οικείο τόπο. Τέλος, δημοσιεύεται η εργογραφία του, την οποία συνέταξα επί τη βάσει των εργασιών του, που έχω στη βιβλιοθήκη μου, με την πολύτιμη βοήθεια του μεταπτυχιακού φοιτητού μου κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλου. [...] π. Γ. Δ. Μ.