Η επίδραση του Αγίου Όρους στον πνευματικό βίο των Σλάβων = The effect of Mount Athos on the spiritual life of the Slavs - Νιχωρίτης, Κωνσταντίνος Γ. (Σταμούλης, 2004)
Το Άγιον Όρος αποτέλεσε σχολή για τους Νότιους και Ανατολικούς Σλάβους, στην οποία, πέρα από την επίδοση στην πνευματική άσκηση, αυτοί επιδίδονταν στην μετάφραση και αντιγραφή έργων του ελληνικού χριστιανικού πνεύματος στην ορθόδοξη σλαβική παράδοση. Εδώ έφτασε η ορθόδοξη σλαβική γραφή και γραμματεία που δημιούργησαν οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος και τη συνέχισαν οι μαθητές τους. Από εδώ μεταλαμπαδεύτηκε στους Σέρβους και στους Ρώσους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ιδρυτής του ρωσικού μοναχισμού, άγιος Αντώνιος Πετσέρσκι, έζησε στο Άγιον Όρος, όπως και οι πρώτοι άγιοι της Σερβίας, Συμεών και Σάββας. Από αυτήν την πλευρά μελέτησα το ρόλο που διαδραμάτισε το Άγιον Όρος στην παιδεία των Ορθόδοξων Σλάβων κατά τη βυζαντινή και ύστερη περίοδο.