Το Άγιον Πνεύμα : ως συστατικό του ανθρώπου - Κορακίδης, Αλέξανδρος Σ., 1929- (Παναγόπουλος, 2003)
Στο βιβλίο αυτό επιλέγονται και αναπτύσσονται όλες οι αποκαλυπτικές διδασκαλίες της αγίας Γραφής, οι οποίες από την ώρα της δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου, από κοινού υπό της αγίας και ομοουσίου και ζωοποιού και αδιαιρέτου Τριάδος, ομιλούν για την προσωπική σχέση, που έχει ο άνθρωπος με το Άγιο Πνεύμα, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Στις επί μέρους ομιλίες περιγράφονται κάθε φορά η θετική ή αρνητική στάση του ανθρώπου στο θέλημα του Θεού, δημιουργού και πατέρα του, ώστε να δέχεται μέσα στην ύπαρξη και την υπόσταση της ψυχής του την παρουσία και ενοίκηση του Παναγίου Πνεύματος ή να στερείται από τη χάρη αυτή και να εγκαταλείπεται στη σαρκικότητά του. Η όλη ιστορική πορεία που ακολούθησε αρχικά με τη δημιουργία του ανθρώπου, την ζωοποιό σύνδεσή του με το Άγιο Πνεύμα, αλλά και την πνευματική του νέκρωση αντίθετα, είναι μακρινή και πολύπλευρη, με τα χαρίσματα πρώτα, αλλά και τα τραγικά ύστερα αποτελέσματα, από τη μεγάλη απουσία Του, μετά την πτώση του ανθρώπου και την αποστασία του. Την πραγματικότητα λοιπόν αυτή, με τις εναλλακτικές φάσεις και την ποικιλία των καθοδηγητικών ενεργειών του Αγίου Πνεύματος, σε κάθε περίοδο της ανθρώπινης ζωής, που διαδραματίζεται επί μακρόν στην Π.Δ. και ολοκληρώνεται πλήρως στην Κ.Δ., μετά το λυτρωτικό έργο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, θα παρακολουθήσουμε σε κάθε μία ομιλία, που ακολουθεί στα δύο μέρη του βιβλίου.