Εκκλησιαστική ιστορία - Αναστασίου, Ιωάννης Ευ., 1918-1987 (Παρατηρητής, 1983)
Οι πηγές της Εκκλησιαστικής Ιστορίας είναι πολλές, καλύπτουν όλο το χρονικό διάστημα από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού και δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εκδόσεις, άλλες από τις οποίες είναι εύκολο να τις βρει κανείς και άλλες δύσκολο να τις πλησιάσει. Όσο κι αν οι πηγές είναι σχολιασμένες και η ιστορία βασίζεται σ' αυτές και σ' άλλους βοηθητικούς κλάδους, η γνώση τους είναι απαραίτητη και η μελέτη έχει ένα ιδιαίτερο θέλγητρο, γιατί μιλούν εκεί συγγραφείς σύγχρονοι ή χρονικά κοντά στα γεγονότα. Έτσι οι μαρτυρίες αποχτούν αμεσότητα και ο συγγραφέας, που δεν τον ενδιαφέρει αυτό που λέμε αμεροληψία, συμμετέχοντας στη ζωή της εποχής του μας μεταδίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη δική του προσωπική εμπειρία. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)