Αρχιεπίσκοπος Λουκάς : αρχιεπ. Λουκάς Βόινο- Γιασενέτσκι ένας άγιος ποιμένας και γιατρός χιρούργος 1877-1961 - Νεκτάριος Αντωνόπουλος Μητροπολίτης Αργολίδος (Ακρίτας, 1999)
Μια συγκλονιστική μαρτυρία δίνει η μορφή του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του ιατρού. Ανθρωπος με σπάνια ταλέντα και πνευματικά χαρίσματα, με εκπληκτική επιστημονική κατάρτιση, διακόνησε τον άνθρωπο ως ποιμένας και γιατρός, με αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και αγάπη, παρά τους διωγμούς, τις φυλακίσεις και ταπεινώσεις που υπέστη από το σοβιετικό καθεστώς. Γι' αυτό ο βίος του αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για όλους μας και ιδιαίτερα τους ιατρούς τόσο των ψυχών, όσο και των σωμάτων.