Τα ιδρυτικά κείμενα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η αλληλογραφία Ι. Στ. Πεσμαζόγλου - Λ. Θ. Ζέρβα - Σκλαβενίτης, Τριαντάφυλλος Ε., 1948- (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 2008)
Η προσπάθεια του Τριαντάφυλλου Ε. Σκλαβενίτη, διευθυντή ερευνών στο ΙΝΕ/ΕΙΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των πενήντα χρόνων του ΕΙΕ, να συγκεντρώσει τα ιδρυτικά κείμενα, του ΕΙΕ και την αλληλογραφία του Γιάγκου Πεσμαζόγλου και Λεωνίδα Ζέρβα, με τους οραματισμούς και τους σχεδιασμούς ίδρυσης του ΕΙΕ, αποτελούν ανεκτίμητη συνεισφορά στην επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων γίνεται με πειστικότητα και οι διάλογοι που παρατίθενται μεταξύ του Γιάγκου Πεσμαζόγλου και Λεωνίδα Ζέρβα, εντυπωσιάζουν ακόμα και τον μη ειδικό αναγνώστη. [...] Δημήτριος Α. Κυριακίδης Πρόεδρος και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητής βιοχημείας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης