Ανέκδοτα ανδριανικά έγγραφα τιυ δέκατου έκτου αιώνος - Πολέμης Ιω., Δημήτρης (Καΐρειος Βιβλιοθήκη, 1999)
Προ τινών ετών εξεδόθη υπό του γραφόντος εκτενής εργασία περί των αφεντοτόπων της Άνδρου επί τη βάσει των εγγράφων κυρίως του ΙΣ αιώνος. Τα σχετιζόμενα προς τα κατάλοιπα των φεουδαλικών θεσμών έγγραφα ανερχόμενα εις τεσσαράκοντα επτά (τα τελευταία των αρχών του ΙΖ' αιώνος), περιελήφθησαν εις το βιβλίον εκείνο ως αμεσώτερον αφορώντα εις το θέμα. Εν τούτοις εκρίθη σκόπιμον, όπως προς καλυτέραν κατανόησιν των πραγμάτων της εποχής εκδοθούν και τα λοιπά έγγραφα του ΙΣ' αιώνος, τα οποία κατά κύριον λόγον είναι δικαιοπρακτικά. Ούτω, δια των δυο συλλογών περιλαμβάνονται άπαντα σχεδόν τα εν τη νήσω έγγραφα -ελληνικά και ιταλικά- της προ του 1600 εποχής. Αι παλαιότεραι πηγαί της νεοτέρας ιστορίας της Άνδρου ευρίσκονται ήδη συγκεντρωμέναι. Τα ελληνικά έγγραφα αναφέρονται σχεδόν αποκλειστικώς εις την μονής της Αγίας -αμέσως ή εμμέσως.