Τυπωθήτω : ιστορικό μυθιστόρημα - Monaldi, Rita (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2014)
Ρώμη, Σεπτέμβριος 1683. Οι πολίτες της Αιώνιας Πόλης περιμένουν με αγωνία την έκβαση της μάχης στη Βιέννη, όπου οι οθωμανικές δυνάμεις πολιορκούν τους υπερασπιστές της χριστιανικής Ευρώπης. Εντωμεταξύ, ο μυστηριώδης θάνατος ενός Γάλλου ευγενή θα γίνει η αιτία να τεθούν σε αυστηρή καραντίνα οι ένοικοι του πανδοχείου Ντοντσέλο, υπό τον φόβο μιας νέας επιδημίας πανούκλας. Ανάμεσα στους εγκλείστους βρίσκεται και ο μυστηριώδης 'Ατο Μελάνι, αβάς, ευνούχος, διπλωμάτης και κατάσκοπος στην υπηρεσία του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκου ΙΔ΄. Όταν διαπιστώνεται ότι ο θάνατος του Γάλλου ευγενή δεν οφείλεται στην πανούκλα αλλά μάλλον πρόκειται περί δολοφονίας, ο φόβος κυριεύει τους έγκλειστους ενοίκους. Ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος; Ο 'Ατο Μελάνι θα αναλάβει να εξιχνιάσει το έγκλημα και η έρευνά του θα τον οδηγήσει σε υπόγειες στοές, μυστικά τυπογραφεία, εργαστήρια αλχημείας, αποκαλύπτοντας τη συνωμοσία που εξυφαίνεται με στόχο τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπα Ιννοκέντιο IA΄. Το Τυπωθήτω αποτελεί παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Συνολικά έχουν πουληθεί πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Η κυκλοφορία του βιβλίου στην Ιταλία προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και κατά την έκδοση προέκυψαν αρκετές δυσκολίες, αφού ο εκδοτικός οίκος Mondatori, ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, δεν επιθυμούσε μια σύγκρουση με το Βατικανό. Έκτοτε οι συγγραφείς δηλώνουν απερίφραστα ότι τα επόμενα βιβλία τους θα κυκλοφορούν πρώτα στο εξωτερικό και μετά στην Ιταλία. (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) Επανέκδοση: "Διήγηση", 2009.