Διανοούμενοι και καλλιτέχνες ευτελείς δούλοι της εξουσίας - Σιμόπουλος, Κυριάκος, 1921-2001 ([χ.ό.], 1997)
Τις συμφορές της ανθρωπότητας που καταγράφονται στις τρεις τελευταίες χιλιετίες της ιστορίας προκάλεσαν οι πόλεμοι, οι σφαγές, οι υποδουλώσεις, η τυραννία, η εξαθλίωση των λαών, η διαιώνιση των εχθροτήτων, η αρπακτικότητα, το έγκλημα και η αδικία. Όλα αυτά τα δεινά υποκινούσαν αχρείους και βάναυσους διεκδικητές της εξουσίας, μονάρχες, στρατοκράτες, αυτοκράτορες και, κατά τους τελευταίους αιώνες, δεσποτικά αντιλαϊκά καθεστώτα. Αυτές οι μάστιγες έρχονται και παρέρχονται. Παραμένουν όμως στη μνήμη των εθνών εξωραϊσμένοι οι δολοφόνοι της ανθρωπότητας. Δοξολογούνται από πασίγνωστους διανοουμένους και καλλιτέχνες, αυλόδουλους και εξωνημένους, που αποθεώνουν τους αυθέντες τους, αποσιωπώντας ή εξευγενίζοντας τις κακουργίες τους, υμνολογούν τις βέβηλες πράξεις τους και αποκρύπτουν τις φρικαλεότητες και απανθρωπίες τους. Είναι το αποτρόπαιο έγκλημα, κυρίως των ιστορικών, που διαστρεβλώνουν την αλήθεια, συγκαλύπτουν τα πραγματικά γεγονότα και επιχρυσώνουν τις βαρβαρότητες των πατρώνων τους. Σ' αυτή την απάτη, τις παραχαράξεις και τους ευπρεπισμούς, τις θεοποιήσεις και τους εξαγιασμούς, στη διαιώνιση δηλαδή του ψεύδους, οφείλονται η άγνοια και η παραπλάνηση των λαών που αφομοιώνουν τα ψεύδη και αποδέχονται ως μεγάλες μορφές της ιστορίας, ως "είδωλα", αιματοπότες βρυκόλακες. Μοναδικοί ένοχοι οι διεφθαρμένοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες εικοσιτεσσάρων αιώνων.