Ο Ορθόδοξος ελληνικός κλήρος στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας - Σκορδάς, Ευάγγελος, 1928- (Εστία Νέας Σμύρνης, 2001)
Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, Πεκίου και Τυρνόβου -- Η επανάσταση του Εμμανουήλ Παπά -- Η επανάσταση στον Πολύγυρο και στην Χαλκιδική και ο αντίκτυπος στην Θεσσαλονίκη -- Η επανάσταση του Ολύμπου και του Βερμίου -- Ο μακεδονικός αγώνας -- Ο Παύλος Μελάς στη Μακεδονία -- Το Μακεδονικό ζήτημα σήμερα