Η καλύβα του μπάρμπα- Θωμά - Stowe, Harriet Beecher, 1811-1896 (Άγκυρα, 1970)
Όταν πρωτοδημοσιεύθηκε, τον περασμένο αιώνα στην Αμερική "Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά" συγκλόνισε τον κόσμο κι έδωσε σ" όλους να καταλάβουν πως δεν μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι ζουν σε χώρα δημοκρατική και χριστιανική, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σκλάβοι επειδή είναι μαύροι κι όχι λευκοί. Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά είναι ακριβώς η ιστορία ενός σκλάβου, που ζει σ" ένα μεγάλο αγρόκτημα, ευτυχισμένος με την οικογένειά του. Ο κύριός του όμως, αναγκάζεται να τον πουλήσει κι ο Μπαρμπα-Θωμάς πέφτει στα χέρια ενός σκληρού αφέντη, όπου και πεθαίνει καρτερικά. Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά, έκανε τέτοια εντύπωση, ώστε θεωρείται ότι ήταν η σπίθα που έβαλε τη φωτιά του περίφημου εμφυλίου πολέμου. Του πολέμου, των Βορείων εναντίων των Νοτίων Πολιτειών, ενός πολέμου που το τέλος του εσήμανε την κατάργηση της δουλείας στην Αμερική και την απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων από έναν απάνθρωπο ζυγό. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)