Λάθος κίνηση : νουβέλα - Handke, Peter, 1942- (Καστανιώτης, 1986)
Ο ήρωας του Χάντκε, Βίλχεμ Μάιστερ, πολύ μακρινός "εξάδελφος" του συνώνυμου ήρωα του Γκαίτε, ένας νέος με λογοτεχνικές φιλοδοξίες, εγκαταλείπει τη στενόχωρη επαρχία όπου ζει με τη μητέρα του, με σκοπό να γνωρίσει καινούριους ανθρώπους, γιατί πιστεύει πως χωρίς αυτούς είναι αδύνατο να γίνει συγγραφέας.΄Ομως, καμιά από τις συναντήσεις του δεν τον οδηγεί σε κάποια αλλαγή ή στη διεύρυνση των οριζόντων του. Κάθε κίνηση που κάνει για να πλησιάσει τους άλλους, είναι μια ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ. Η λογοτεχνική προσφορά του Χάντκε στην προκειμένη περίπτωση έγκειται στο ότι, με τη βοήθεια αυτού που ονομάζει "ερωτικό βλέμμα", καταφέρνει να δημιουργήσει από ένα γνωστό βιβλίο της γερμανικής λογοτεχνίας ένα εντελώς καινούριο, πρώτυπο έργο. Τα θέματα που θίγονται ή αναλύονται σ΄αυτό το κείμενο είναι πάμπολλα: η σχέση μητέρας-γιου, η σχέση παρελθόντος-παρόντος (παλιάς γραφής-νέας γραφής), η σχέση τέχνης και πολιτικής, η δημιουργία και η ερμηνεία του καλλιτεχνικού έργου, η μοναξιά και η περιπλάνηση. Ο Βιμ Βέντερς γύρισε το 1975 την ομώνυμη ταινία που διακρίθηκε σε πολλά φεστιβάλ, καθώς και με τα μεγαλύτερα βραβεία που απονέμονται στη Γερμανία για εγχώριες παραγωγές.