Ένας κόσμος δίχως πόλεμο - Bernal, J. D. (Κέδρος, 1960)
Oταν ΚΑΘΗΣΑ να γράψω αυτό το βιβλίο, είχα στο μυαλό μου την ανάγκη να προβληθούν πάνω στο ίδιο πλάνο οι σκοτεινές και φωτεινές πλευρές που παρουσιάζουν οι καινούργιες δυνάμεις της επιστήμης. Για την καθεμιά απ' αυτές τις όψεις οι άνθρωποι ξέρουν αρκετά πράγματα. Η υδρογονική βόμβα και ο πύραυλος κυριαρχούν μέσα στην πολιτική. Σήμερα η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει στα σοβαρά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το ενδεχόμενο μιάς φρικτής καταστροφής του πολιτισμού, ίσως και της ίδιας της ζωής. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι νοιώθουν στην καθημερινή τους ζωή την ευεργετική παρουσία της επιστήμης που κάνει πιο άνετη τη δουλιά τους και πλουτίζει την ποικιλία των τρόπων διασκέδασης. Σιγά - σιγά κυριαρχεί η αντίληψη ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας καινούργιας βιομηχανικής επανάστασης. Από την άλλη μεριά όμως διαπιστώνουμε ότι οι καινούργιες αυτές δυνάμεις αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, ότι ο πλανήτης μας όσο πάει και γεμίζει από ανθρώπους και ότι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο βιοτικό επίπεδο των ευρωπαίων και αμερικανών και το βιοτικό επίπεδο των ασιατών και αφρικανών όλο και βαθαίνει, αγγίζοντας τα όρια του ανεκτού. Μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην εξαφάνιση αυτής της ανισότητας είναι η εφαρμογή μιάς ορθολογιστικής οικονομικής πολιτικής σε διεθνή κλίμακα και η ολοκληρωμένη εφαρμογή της επιστήμης. Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για τις σκοτεινές και φωτεινές πλευρές που παρουσιάζει η επιστήμη, και μερικά απ' αυτά είναι ανεκτίμητα.