Η νεοελληνική γλώσσα : περιγραφική ανάλυση της νεοελληνικής κοινής - Mackridge, Peter (Γλωσσολογία ;, 1990)
Σ' αυτό το βιβλίο έχουμε μια ευσύνοπτη και μεθοδική παρουσίαση της νεοελληνικής κοινής, της ενιαίας γλώσσας που μιλάμε και γράφουμε σήμερα. Πρόκειται για έρευνα της δομής του σύγχρονου νεοελληνικού λόγου με μία περιγραφική ανάλυση που καλύπτει όλα τα επίπεδα της γλωσσικής λειτουργίας του -φωνολογικό, μορφολογικό, συντακτικό, σημασιολογικό, υφολογικό- στηριγμένη σε πρωτότυπη συλλογή υλικού, που ο συγγραφέας, ο γνωστός Άγγλος νεοελληνιστής Peter A. Mackridge, συγκέντρωσε για χάρη αυτής της μελέτης του στην Ελλάδα: παραθέματα κειμένων από διάφορα είδη του γραπτού λόγου, αλλά και ζωντανά παραδείγματα από άμεση καταγραφή προφορικού λόγου. Έλληνες λόγιοι και ειδικοί επιστήμονες έχουν εκτιμήσει τη συνεισφορά του Άγγλου συγγραφέα στη σπουδή της νεοελληνικής γλώσσας και την προβολή της προς ένα ευρύτερο ξένο κοινό. Η παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις "Πατάκη" σε μετάφραση του Κώστα Ν. Πετρόπουλου, θα προσφέρει στον Έλληνα αναγνώστη άμεση γνωριμία με το ενδιαφέρον περιεχόμενο αυτής της μελέτης και με ένα πρωτότυπο πλησίασμα της γλώσσας μας, όπως την αντικρίζει ο ξένος μελετητής.