Αν δεις τον Κυρ-Αλέξανδρο : η άλλη βιογραφία του Παπαδιαμάντη - Μάτσας, Νέστορας, 1932-2012 (Εστία, 1991)
Ο Νέστορας Μάτσας συγγραφέας και σκηνοθέτης μορφωτικών ταινιών γεννήθηκε στην Αθήνα. Πολύ νέος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα με διηγήματα στη "Νέα Εστία" και με το βιβλίο του "Άνθρωποι των χαμένων παραδείσων". Έχει εκδώσει συνολικά τριάντα δύο βιβλία που τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς συγγραφείς της γενιάς του. Κείμενα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Παράλληλα έχει "γυρίσει" 120 εθνογραφικά ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην Ελλάδα και σε τριάντα χώρες του Εξωτερικού όπου έχει "καταγράψει" όλη την πολιτιστική μας κληρονομιά. Για το σύνολο του λογοτεχνικού του έργου καθώς και για τις μορφωτικές του ταινίες τιμήθηκε με σειρά σημαντικών ελληνικών και ξένων βραβείων, όπως βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Κρατικό βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας, διεθνής έπαινος Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Γαλλικό βραβείο "Γραμμάτων Επιστημών και Τεχνών", πρώτα βραβεία και διεθνείς διακρίσεις σε διεθνή Φεστιβάλ κ.λπ. Είναι ο ιδρυτής του Εθνογραφικού Κινηματογράφου στον τόπο μας και ο πρώτος που καθιέρωσε τις λαογραφικές εκπομπές στην τηλεόραση που είχαν ευρύτατη απήχηση κι έστρεψαν το κοινό μας στις παραδοσιακές αξίες.