Ο τσέλιγκας : μυθιστορηματική βιογραφία του Κώστα Κρυστάλλη - Περάνθης, Μιχαήλ, 1917-1984 (Βιβλιοπωλείον της Εστίας-Ι.Δ.Κολλάρου, 1980)
Ομολογώ πως καταπιάστηκα το ξαναστήσιμο του "Τσέλιγκα" με τρυφερό ζήλο. Έχει μια ομορφιά να γυρνάς ύστερα από καιρό στις πρώτες πηγές της χαράς σου. Κι ο Κρυστάλλης ήταν το πρώτο μου θέμα. Μια νεανική μελέτη πρώτα, όταν τελείωνα το Γυμνάσιο κι ύστερα, όταν υπηρετούσα τη θητεία μου, η μυθιστορηματοποίηση της ζωής του, ο "Τσέλιγκας". Εξίσου νεανικός, συμπαθητικά αδέξιος, δροσερά άτεχνος. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)