Κοντά στις ράγες : μυθιστόρημα - Ζέη, Άλκη, 1925-2020 (Κέδρος, 1983)
Η δεκάχρονη Σάσα έχει χίλια δυο ερωτήματα που ζητάνε απάντηση, π.χ. πού πάνε οι μύγες το χειμώνα ή τι σημαίνει «τ’ αυτί της γης». Η μαμά της και η Ντούνια, που δουλεύει χρόνια στο σπίτι τους, χάνουν την υπομονή τους να την ακούνε όλο να ρωτάει. Ο Σουσάμης όμως –παρατσούκλι που έδωσε η ίδια στον μπαμπά της- την ακούει πάντα με προσοχή και της λύνει τις απορίες της ακόμα και για «τ’ αυτί της γης». Κι ακούμπησε ο Σπανός τ’ αυτί του στη γη κι άκουσε την περπατησιά του δράκου που ερχόταν από μακριά… «Τ’ αυτί της γης τον έσωσε.» Έτσι λέει το παραμύθι, μα η ζωή στην προεπαναστατική Ρωσία, όπου ζει η Σάσα, δε μοιάζει καθόλου παραμύθι. Σίγουρα όμως αν ακουμπούσε τ’ αυτί της στη γη θ’ άκουγε περπατησιές από πέρα, μακριά στην Πετρούπολη. Περπατησιές από κάτι αλλιώτικο που ερχότανε, και η Σάσα, όσο μικρή κι αν είναι, το περιμένει με λαχτάρα και με μια μοναδική χαρά, που μόνο τα παιδιά μπορεί να έχουν.