Νεοελληνική φιλοσοφία : οι ιδεολογικές διαστάσεις των ευρωπαϊκών της προσεγγίσεων - Νούτσους, Παναγιώτης Χρ. (Κέδρος, 1981)
Οι μελέτες που συγκεντρώνονται σ' αυτόν τον τόμο αποτελούν καρπό δωδεκάχρονης έρευνας (η παλαιότερη μελέτη δημοσιεύτηκε το 1970) και αναφέρονται σε χαρακτηριστικούς εκπροσώπους και σε βασικά προβλήματα της νεοελληνικής φιλοσοφίας, από το 18ο αιώνα ως την εποχή μας. Βέβαια μ' αυτή την ανθολόγηση δεν οριστικοποιείται η φυσιογνωμία του τόμου και -πολύ περισσότερο- δεν προεξοφλείται ο τερματισμός των ερευνητικών μου προσπαθειών για την ολόπλευρη και ορθή αξιολόγηση της νεοελληνικής φιλοσοφίας. Απλώς μια σειρά εργασιών, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε περιοδικά ή σε forum επιστημονικών συνεδρίων, βρίσκει τώρα μια ενιαία εκδοτική εμφάνιση που θα επιτρέψει να διαφανεί πληρέστερα η εσωτερική συνέχεια των θεμάτων τους.