Το κοράκι ; Η φιλοσοφία της σύνθεσης - Poe, Edgar Allan, 1809-1849 (Άγρα, 2000)
Το «κοράκι» δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 1845 στην εφημερίδα New York Mirror και πολύ σύντομα έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματα του κόσμου. Στην παρούσα δίγλωσση έκδοση δημοσιεύεται σε νέα μετάφραση και εισαγωγή της Τζίνας Πολίτη και με εικονογράφηση του Ιάπωνα καλλιτέχνη Χαμίρου Ακί. Σύμφωνα με το παράδειγμα του Baudelaire, το ποίημα συνοδεύεται με τη μετάφραση του δοκιμίου «Η Φιλοσοφία της Σύνθεσης» όπου ο Ε.Α. Poe περιγράφει τη διαδικασία σύλληψης και γραφής του ποιήματός του, διαδικασία την οποία εντάσσει στο γενικότερο πλαίσιο της ιδεαλιστικής αισθητικής του. Ως Επίμετρο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες εικονογραφήσεις του ποιήματος από τον Gustave Dore, τον Edouard Manet, τον Odilon Redon, τον Simon Marsden και τον Julio Pomar.