Μια φορά στην Ολυμπία : Χρύσανθος ο Ανθεμούσιος, Ανθεμούς, Μακεδονία 322 π.Χ. - Λόλας, Χρήστος, 1937-2017 (Οδυσσέας, 2000)
Το 324 π.Χ. στο κατώφλι της ελληνιστικής περιόδου, μια αποστολή αθλητών από την Ανθεμούντα της Μακεδονίας (που ιστορικά μεν αναφέρεται αλλά δεν έχει ακόμη εντοπισθεί) ξεκινά για να συμμετάσχει στους 114ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Χρύσανθος ο Ανθεμούσιος, ο γιατρός της αποστολής, καταγράφει αυτό το ταξίδι. Στα κείμενά του αναπαριστά τον κόσμο των Ελλήνων λίγο πριν την ελληνιστική περίοδο.