Ο τρομαγμένος σκαντζόχοιρος - Βλαχοπούλου, Στέλλα, 1946- (Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις, 1984)
Οικολογική σειρά που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Το καινούριο στοιχείο της σειράς "Παιδί και Περιβάλλον" είναι η οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε τη Φύση. Και η οπτική αυτή είναι της οικολογίας. Προσπαθούμε να δούμε τα φυτά και τα ζώα ενταγμένα μέσα σ' ένα οικοσύστημα, μέρος του οποίου είναι και ο Άνθρωπος. Στόχος της σειράς είναι να φέρει το παιδί σε επαφή με το φυσικό του περιβάλλον. Γιατί, πώς αλλιώς θα αγαπήσει και στη συνέχεια θα προστατεύσει τη Φύση, αν πρώτα δεν τη γνωρίσει; (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)