Ο Χριστός στη Ρώμη : τραγωδία - Σικελιανός, Άγγελος, 1884-1951
Η τραγωδία διαδραματίζεται, λίγο μετά το θάνατο του Χριστού, στη Ρώμη του Νέρωνα, στη συμβολική αυτή πόλη της τυραννίας, της κοινωνικής αδικίας και της ηθικής σήψης. Στην τραγωδία δεν προβάλλεται η μεταφυσική αλλά η κοινωνική κι επαναστατική πλευρά του Χριστιανισμού. Το πανάρχαιο και προχριστιανικό σημείο του σταυρού συνοψίζει όλο το μαρτύριο της σκλαβιάς, της βίας και της εξαθλίωσης. Ο Χριστός δεν ήταν μήτε ο πρώτος μήτε ο τελευταίος σταυρωμένος. Στο έργο μνημονεύεται η σταύρωση, λίγο πριν τη γέννηση του Ιησού, των δυόμιση και πλέον χιλιάδων ανταρτών που νικήθηκαν από τον πρωθύπατο Βάρο. Ο Χριστός χαρακτηρίζεται όμως ο τελευταίος ελεύθερος και για αυτό ακριβώς τον θανάτωσε σταυρικά η Ρώμη...