Ψωμί και τριαντάφυλλα : ιστορικά φεμινιστικά κείμενα για τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της γυναίκας - Λώμη, Μαρίνα (Γλάρος, 1983)
Η αληθινή γυναίκα είναι ακόμα όνειρο μακρινό. Μια καταπληκτική εναλλαγή ιδρών, δυναμισμού και πάθους, διατρέχει το βιβλίο αυτό, που αποτελείται από κλασικά κείμενα που έγραψαν οι γυναίκες στην πορεία των δικών τους αγώνων για κοινωνική ισότητα και χειραφέτηση. Δοκίμια, αναμνήσεις, γράμματα, γραμμένα όλα από μεγάλες φεμινίστριες και αγωνίστριες ταυτόχρονα, που ανάμεσά τους πολλές φυλακίστηκαν και δεινοπάθησαν, θα τοποθετήσουν το γυναικείο πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, από τη νομοθετική ισότητα, ως το γάμο που εξακολουθεί να είναι εργαλείο καταπίεσης και την επιθυμία της να ελέγχει το δικό της σώμα. Κείμενα που διατρέχουν μια περίοδο κοντά δύο αιώνων και αποτελούν το μέτρο που δείχνει ότι η βασική θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ακόμα και σήμερα παραμένει η ίδια. Γυναίκες που αγωνίστηκαν και έγραψαν για το γυναικείο ζήτημα και περιέχονται στον τόμο αυτό Λουίζ Μισέλ Βέρα Φίγκνερ Αλεξάνδρα Κολοντάι Αμπιγκέιλ. Άνταμς Σάρα Μουρ Γκρίμκε Σότζερνερ Τρουθ Λούσυ Στόουν Βικτώρια Γούντχαλ Υένεσι Κλάφλιν Σαρλότ Πέρκινς Γκίλμαν Έμιλι Τζέιμς Πάτναμ Άννα Γκάρλιν Σπένσερ Έμελιν Πάνκχαρστ Έμμα Γκόλντμαν Μάργκαρετ Σάντζερ Κλάρα Τσέτκιν Βιρτζίνια Γουλφ