Οι πήλινες Μούσες : νουβέλα - Τσίρος, Σπύρος Γ. (Κέδρος, 1988)
Ο Αντώνης Δελώνης γράφει για τον Σπύρο Γ. Τσίρο στο έργο του Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία πως ο συγγραφέας του Ήλιου με τα κρόσσια, της Αυλής με τα γεράνια, του Γρηγόρη της βροχής, του Χαμόγελου της Κυριακής κ.ά. «Διαθέτει μια άμεση επαφή με τη σύγχρονη, ρέουσα πραγματικότητα, έχει μιαν ακρίβεια στην έκφραση, μια δωρική λιτότητα χωρίς να του λείπει ένας βαθύτατος λυρισμός. Ξεκινώντας από μνήμες και νοσταλγίες μιας εποχής παλιάς, πέρασε τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονα προβλήματα, κατακτώντας όχι μόνο το παιδί, μα και τους ενήλικους αναγνώστες του.» Ο Στέλιος Αρτεμάκης έγραψε στη Βραδυνή πως ο Σπύρος Γ. Τσίρος «δημιουργεί με την όλη προσφορά του ένα πολύ προσωπικό και δυναμικό κεφάλαιο παιδικής λογοτεχνίας, γεμάτο ευγένεια και αισιοδοξία». Η Σοφία Γιαλουράκη έγραψε ότι «τρυφερότητα και ανθρωπιά χαρακτηρίζουν το έργο του Σπύρου Γ. Τσίρου». Ο Κυριάκος Ντελόπουλος, παρουσιάζοντας στη σελίδα βιβλίου της «Καθημερινής» το έργο του Τσίρου, επισημαίνει, ανάμεσα στ' άλλα: «Μιλάει ο συγγραφέας τη δική του γλώσσα και γι' αυτό τα γραπτά του αρέσουν και στα παιδιά - που δεν τα αντιμετωπίζει σαν παιδιά και ξέρουμε δα πόσο αυτό δεν αρέσει στα παιδιά - και στους μεγάλους. Αυτή η γλώσσα είναι καλά δουλεμένη, με πλούσιο λεξιλόγιο, με ωραία εκφραστική...». Ο Δημήτρης Γιάκος μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του «Βιβλιοκριτική» για το Χαμόγελο της Κυριακής τόνισε πως ο Σπύρος Γ. Τσίρος «προαυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του ανάμεσα στους πιο αξιόλογους συγγραφείς ελληνικών παιδικών λογοτεχνημάτων». Και ο Δημήτρης Σιατόπουλος, για το ίδιο βιβλίο, υπογραμμίζει σε σημείωμά του ότι «ο Σπύρος Γ. Τσίρος παρέχει εντυπωσιακές τεκμηριώσεις της εξαιρετικής πεζογραφίας του. Οι καλοσχεδιασμένοι μύθοι, η αφηγηματική άνεση, οι ολοζώντανοι άνθρωποι που κατεβαίνουν από τις σελίδες του και σε πλησιάζουν, κάνουν τα κείμενά του συναρπαστικά. Ο αδρός λόγος εκφράζει τη λαϊκή ψυχή. Κι ο στοχασμός την κοινωνική αλήθεια, που πυρακτώνει τα θαυμάσια διηγήματα».