Η θυελλώδης ζωή του Λαζίκ Ροϊτςβάνιετς : μυθιστόρημα - Ehrenburg, Ilya Grogoryevich, 1891-1967 (Θεμέλιο, 1989)
Στο μυθιστόρημα αυτό του Έρενμπουργκ, γραμμένο το 1927, κεντρικός ήρωας είναι ένας μικροσκοπικός και κακομούτσουνος εβραίος ραφτάκος που βρίσκεται μπλεγμένος για προσβολή της σοβιετικής σημαίας εξαιτίας ενός τυχαίου αναστεναγμού του. Θα γνωρίσει τις σοβιετικές φυλακές και θα βρεθεί στο «μεγάλο κόσμο» της καπιταλιστικής Ευρώπης, διωκόμενος τώρα σαν «πράκτωρ του μπολσεβικισμού», φυλακιζόμενος σε κάθε νέα χώρα όπου θα τον ρίξει το ριζικό του, αιώνια πεινασμένος, αιώνια αισιόδοξος και πάντα με το θυμοσοφικό του χιούμορ, και θα σβύσει τελικά στη «γη της επαγγελίας».