Η καταγωγή της οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους : στο φως των ερευνών του Λ. Χ. Μόργκαν - Engels, Friedrich, 1820-1895 (Μαρξιστική σκέψη, 1984)
Ο Ένγκελς σε αυτό το έργο καταφέρνει με επιστημονικό τρόπο να αποδείξει ότι η οικογένεια, το κράτος, η ατομική ιδιοκτησία αποτελούν «ιστορικά φαινόμενα». Δηλαδή προέκυψαν στην ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου εκφράζοντας ιστορική αναγκαιότητα. Και τα τρία αυτά προκύπτουν στην περίοδο της αποσάθρωσης του πρωτόγονου κοινοτικού συστήματος και της συγκρότησης της πρώτης ταξικής κοινωνίας. Το έργο του Ένγκελς όπως και κάθε μαρξιστικό έργο δε δίνει απαντήσεις μόνο για το παρελθόν αλλά θέτει τα καθήκοντα για το μέλλον.