Η σοφία του ποιήματος. Τόμος Β΄ : Νεοέλληνες Ποιητές 1885-1993 - Κακαλίδης, Δημήτριος, 1943- (Μέγας Σείριος, 1994)
Ο ποιητής Δημήτρης Κακαλίδης στο δεύτερο αναλυτικό του έργο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στον ποιητή και στην ποίηση. Εμβαθύνει και εντρυφεί στο κάθε ποίημα, το μελετά και το αναλύει λεπτομερειακά. Αποσυμβολίζει και ερμηνεύει τις έννοιες που εμπερικλείει, για να καταλήξει πάντα στην αναγνώριση του ενός και μοναδικού Ποιητή των πάντων, του υπέρτατου δημιουργού και εκφραστή του Λόγου, ο οποίος εκφράζεται και "δια στόματος" όλων των ποιητών. Κι οι ποιητές, που έχουν το χάρισμα να ενώνονται με την οντότητα, να πάλλονται στα μηνύματά της και να συλλαμβάνουν τα πεδία του Λόγου, ανταποκρίνονται στο ρεύμα Του, ρεύμα ζωής, και το μορφοποιούν σε στίχους. "Η Σοφία του Ποιήματος" είναι ένα βιβλίο μαγευτικό, και η μαγεία του οφείλεται στο γεγονός ότι ο αναλυτής αναφέρεται πάντα στο οντολογικό πεδίο των ποιητών, καθώς αυτοί αφεαυτών ανάγονται στον ένα, διαχρονικό Ποιητή του σύμπαντος κόσμου. Με τον ίδιο τρόπο ενοποιεί και τα νοήματα, τις ιδέες και τα μηνύματα που μεταφέρουν οι δημιουργοί με τα έργα τους. Σε όλα, στο μικρό και στο μεγάλο, στη ζωή και στο θάνατο, στο μορφικό και στο άμορφο, βλέπει πάντα την οντότητα και αυτήν προβάλλει. Η κοινή αυτή αντιμετώπιση των πραγμάτων, των εννοιών, των καταστάσεων και των ανθρώπων δίνει μεγάλο εύρος στις αναλύσεις, καθώς τα πάθη, τα ένστικτα, οι επιθυμίες, ακόμα και οι πιο σκοτεινές όψεις του ασυνειδήτου, αναγνωρίζονται σαν οντολογικές εκδηλώσεις, που πρέπει να μετουσιωθούν σε γνώση και αγάπη για να αποκαλυφθεί στον άνθρωπο η καθαρή τους φύση.