Η περιπέτεια των χειρογράφων της Νεκρής Θάλασσας - Shanks, Hershel, 1930-2021 (Ενάλιος, 1997)
Τα Xειρόγραφα της Νεκρής θάλασσας είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα, χειρογράφων που αφορούν βιβλικά κείμενα . Ύστερα από πολλούς αιώνες σιωπής, ανακαλύφθηκε μια βιβλιοθήκη με πάνω από οχτώ χιλιάδες βιβλία, τα οποία ρίχνουν άπλετο φως στη σημαντική περίοδο πριν και μετά τη γέννηση του Χριστού, στην περιοχή όπου γεννήθηκε ο χριστιανισμός και ο ραβινικός ιουδαϊσμός. Τα χειρόγραφα αυτά, κείμενα βιβλικά τα περισσότερα, γραμμένα είτε στα αρμαϊκά είτε στα αρχαία ελληνικά, έχουν προκαλέσει τη φαντασία των ειδικών επιστημόνων και μη με το κλίμα σύγχυσης και καχυποψίας που έχει δημιουργηθεί. Για πάνω από 35 χρόνια, η πλειοψηφία των χειρογράφων αυτών έμεινε στη αποκλειστική διάθεση μιας ομάδας λογίων που υποστηρίζονταν από συγκεκριμένα θρησκευτικά κέντρα και κυρίως από το Βατικανό. Ωστόσο, πρόσφατα, η Βιβλική Αρχαιολογική Επιθεώρηση κατάφερε να σπάσει το μονοπώλιο αυτό. Το παρόν βιβλίο αποτελεί επιτομή των εργασιών των επιφανέστερων ιστορικών, αρχαιολόγων και ερευνητών που επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες μελέτησαν τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας και απαντούν σε καίρια ερωτήματα: Τα Χειρόγραφα της Νεκρής θάλασσας γράφτηκαν από τους Εσσαίους, ένα ασκητικό εβραϊκό τάγμα αναχωρητών του Κουμράν; Ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μέλος της αίρεσης των Εσσαίων; Ο Χάλκινος Κύλινδρος περιέχει πράγματι έναν χάρτη που οδηγεί στην κρυψώνα των θησαυρών του Ναού της Ιερουσαλήμ; Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ Χριστιανισμού και Ραβινικού Ιουδαϊσμού;