Εφήβων και μη : διάφορα κείμενα - Ιωάννου, Γιώργος, 1927-1985 (Κέδρος, 1982)
Το Εφήβων και μη» είναι ένα βιβλίο «χρηστικό» - πολύ χρήσιμο. 'Ένα εσαεί «εργαλείο» πνευματικής καλλιέργειας και μάθησης. Ένα βιβλίο «βιβλιοθήκης». Απευθύνεται, κυρίως, στους εφήβους, μέχρι και φοιτητές. Παράλληλα όμως και στους «μη εφήβους», καθώς και ένα σημαντικό μέρος από τα κείμενα του είναι γραμμένα για μεγάλους, αλλά τα θέματα τους αφορούν και νεώτερους. Ακριβώς στα θέματα του αυτά συγκλίνουν όλες οι περιπτώσεις των ηλικιών και των ενδιαφερόντων. Επιπλέων υπάρχει και η σχετική διαπραγμάτευση, η γνωστή λογοτεχνική σφραγίδα του Γιώργου Ιωάννου. Το Εφήβων και μη περιέχει 62 αδημοσίευτα σε βιβλίο κείμενα του Γιώργου Ιωάννου. Τα κείμενα αυτά είναι θεματικώς πολυποίκιλα και ανήκουν σε διάφορα ήδη. Είναι διηγήματα, αφηγήματα, δοκίμια, κείμενα εποχής - του χτες και του σήμερα - κείμενα για συγγραφείς και τα έργα τους, κείμενα με σκέψεις του Γιώργου Ιωάννου για το γράψιμο και το διάβασμα, κείμενα, τέλος, για τον λαϊκό μας πολιτισμό και την παράδοση. Όλα αυτά διατρέχονται από τον γνωστό ανθρωπιστικό και παιδευτικό στοχασμό του συγγραφέα τους, όπου αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό και κουράγιο η εποχή μας. Το Εφήβων και μη είναι βιβλίο, που το κρατάς για πάντα στη βιβλιοθήκη σου.