Το μήλο της έριδος : η ελληνική αντίσταση και η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων - Woodhouse, Christopher Montague, 1917-2001 (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2009)
Η Ελληνική Αντίσταση και η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, 1940 "Το μήλο της έριδος", που αναφέρεται στην περίοδο 1942-1946, δηλαδή περίοδο Κατοχής, Εθνικής Αντίστασης προετοιμασίας του Εμφυλίου Πολέμου και Εμφυλίου Πολέμου, κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1948. Άργησε όμως να μεταφραστεί στα ελληνικά, μόλις το 1976 -μια καθυστέρηση που δεν είναι εκδοτική αλλά πρωτίστως πολιτική και ιδεολογική- ένδειξη ότι η δεκαετία του 1940 δεν ήταν μόνο, και εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να είναι, μια "εποχή σύγχυσης", ακόμα και για τους ιστορικούς, αλλά και μια εποχή ταμπού. Νίκος Μπακουνάκης