Πορεία σε ταργμένες θάλασσες - Λυμπέρης, Χρήστος, 1935- (Ποιότητα, 1999)
''Στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας να δουν έγκαιρα την πραγματικότητα μέσα και έξω από τα σύνορά μας και να διαμορφώσουν ένα εθνικό όνειρο που θα ενεργοποιούσε τα αποθέματα δύναμης του ελληνισμού. Δείξαμε αδυναμία να κατανοήσουμε ό,τι μας περιβάλλει. Δεν στοχαστήκαμε στρατηγικά... Οι αδυναμίες του ''εμείς'', οι στόχοι της Δύσης και, κυρίως, των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, το γεωπολιτικό ανισοζύγιο με την Τουρκία συντηρούν πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Η ουσία βρίσκεται στο ότι επιχειρείται να διακοπεί η ενότητα του ελληνισμού διαμέσου του Αιγαίου. Τα σύνορά μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας θα τα εξασφαλίσουμε εμείς, με τη δική μας δύναμη... Στο βιβλίο μου αφηγούμαι, προβληματίζομαι, εκτιμώ και προτείνω για ζητήματα με τα οποία συναντήθηκα στην πολύχρονη θητεία μου στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις''