Οι πόλεμοι 1912-1913 - Μελάς, Σπύρος, 1883-1966 (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2009)
Ένας πόλεμος με δύο σκέλη, όπου άλλοτε σύμμαχοι άλλαζαν στρατόπεδο και από τον οποίο ο μεγάλος νικητής ήταν η Ελλάδα. Η Ελλάδα διπλασίασε σχεδόν την έκτασή της, απέκτησε περίπου την γεωγραφική μορφή που έχει σήμερα και δημιούργησε τις στρατιωτικές και πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε εν καιρώ να εξασφαλίσει "παν το δυνατόν" -κατά τη δήλωση του Βενιζέλου- για την ελληνική μειονότητα που ζούσε στο ασιατικό έδαφος της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.