Ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων. - Σκουρής, Βασίλειος (Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1985)
Στη διάρκεια της διδασκαλίας του κεφαλαίου για τον δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων στο Μεταπτυχιακό τμήμα Δημοσίου δικαίου της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης έγινε αισθητή η έλλειψη μιας σύγχρονης και προσαρμοσμένης στις ελληνικές συνθήκες επεξεργασίας του σημαντικότατου αυτού προβλήματος. Έτσι καταλήξαμε στη σκέψη να καλύψουμε αυτό το κενό. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημά μας παρουσιάζει σοβαρές δυσχέρειες. Το νομολογιακό υλικό είναι τεράστιο, οι θεωρητικές μελέτες πολυάριθμες και αξιόλογες, τα επιμέρους ζητήματα πολλά και "ειδικά". Προχωρήσαμε λοιπόν σε μια επιλογή θεμάτων με γνώμονα την πρακτική χρησιμότητά τους για τον εφαρμοστή του δικαίου. Επιλεκτική είναι επίσης η χρησιμοποίηση της -πραγματικά απέραντης- ξένης βιβλιογραφίας, επειδή η πλήρης αξιοποίησή της θα καθυστερούσε αρκετά την κυκλοφορία του βιβλίου. Άλλωστε, για την ολοκληρωμένη επεξεργασία των ξενόγλωσσων έργων απαιτούνται υλικά και τεχνικά μέσα που δεν διαθέταμε, αφού μάλιστα δεν τελεσφόρησε η προσπάθειά μας για τη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας. Εγχείρημα ήταν, εξάλλου, η κατανομή της ύλης σε δύο συγγραφείς. Η εμπειρία σε συλλογικά έργα δεν είναι πλούσια στη χώρα μας και αντιμετωπίζεται όχι σπάνια με κάποια "δυσπιστία". Η συνεργασία υπήρξε πάντως για μας πολύτιμη και αποδοτική, καθώς είχαμε την ευκαιρία να συζητούμε συνεχώς, αλλά και να "συμβιβάζουμε" τις απόψεις μας, ν' ανταλλάσσουμε, να σχολιάζουμε και -όπως πιστεύουμε- να βελτιώνουμε τα κείμενά μας. Η ευθύνη για το βιβλίο είναι, συνεπώς, συλλογική. Στην πρώτη τους μορφή τις παραγράφους 1, 3, 4 και 6 συνέταξε ο Β. Σκουρής, ενώ τις παραγράφους 2, 5, 7 και 8 ο Ε. Βενιζέλος. (Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 1985, από τον πρόλογο των συγγραφέων)