Ευρωπαϊκή οικονομική ιστορία : η οικονομική ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού. - Clough, Shepard B., 1901-1990 (Παπαζήσης, 1979)
Η μεγάλη επιτυχία που είχε το βιβλίο τούτο τόσο στις Ενωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό ενθάρρυνε τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν στο σπουδαστικό κοινό αυτή τη νέα έκδοση. Η οικονομική ιστορία είναι πεδίο μελέτης με έντονη δραστηριότητα και η βασική αρχή που είχαμε σαν οδηγό στην αναθεώρηση αυτή ήταν να εισαγάγουμε στο κείμενο τις νεότερες διαπιστώσεις της επιστήμης και τις πιο τελευταίες κατευθύνσεις της έρευνας. Για παράδειγμα, τρία θέματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο ζωηρών συζητήσεων είναι: η σχέση μεταξύ πληθυσμιακών εξελίξεων και οικονομικών μεταβολών, η μελέτη του επιπέδου ζωής των λαών και η ανάλυση των επιδράσεων που ασκούν οι μακροχρόνιες οικονομικές διακυμάνσεις στην υλική ευημερία. Τα θέματα αυτά και άλλα παρόμοια τα αναπτύσσουμε τώρα στο κείμενο, με την ελπίδα ότι έτσι οι νέες διαπιστώσεις της έρευνας θα φτάσουν σ' ένα πλατύτερο κοινό. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)