Η ζωή του Κάρλ Μάρξ : ο άνθρωπος, ο αγωνιστής - Nicolaievski, Boris, 1888-1966 (Ράππας, 1979)
[...] Η ιδιαίτερη αξία αυτού του βιβλίου έγκειται στο ότι ο συγγραφέας του στρέφει την προσοχή του στις λεπτομέρειες της ζωής του ανθρώπου και του πολίτη Μαρξ. Ο Νικολαϊέφσκι δίνει το πορτρέτο και εξιστορεί τη ζωή μιας σπάνιας προσωπικότητας προικισμένης με υψηλές αρετές και εξαιρετικές διανοητικές ικανότητες.