Ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην έξαρση του νεοναζισμού του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο : πρακτικά ημερίδας 14 Μαρτίου 2004 : η ίδρυση του Παρατηρητηρίου ([χ.ό.], 2017)
Κυκλοφόρησε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ ο τόμος των πρακτικών της Ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ το 2014 με θέμα «Ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στην έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο». Η Ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, παρουσία του προέδρου της Τζιμ Μπουμέλα, και ανέδειξε τα προβλήματα από την εξέλιξη των νεοναζιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη σε συνάρτηση με τη θέση και τον ρόλο των ΜΜΕ στην κινητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης το ιστορικό της ίδρυσης και τον πρώτο απολογισμό του Παρατηρητηρίου για τον ρατσιστικό και τον φασιστικό λόγο στα ΜΜΕ, που συστάθηκε την άνοιξη του 2014, έπειτα από πρόταση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, υλοποιώντας την απόφαση του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ). Μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις εξετάζονται θέματα όπως η αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων στα ΜΜΕ και η επίδρασή τους στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η δημοσιογραφική αντιμετώπιση των νεοναζιστικών φαινομένων, ο ρόλος της εικόνας και των φωτορεπορτάζ, η ρατσιστική νοοτροπία σε σχέση με τις επικοινωνιακές πρακτικές στην μεταναστευτική κρίση, η σημασία της εκπαίδευσης και της σωστής ενημέρωσης, η λήθη και η παραποίηση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος σε σχέση με την εξάπλωση του αντισημιτισμού και της νεοναζιστικής ιδεολογίας κ.ά. Στο βιβλίο δημοσιεύονται κείμενα των: Ρούλη Κοκελιδη, Φάνης Πετραλιά, Τζιμ Μπουμέλα, Φράνκο Σιντί, Τιμούρ Σαφίρ, Ολέξι Μπόικο, Δημήτρη Αθ. Χορταργιά, Χριστίνας Ζαχοπούλου, Σωτήρη Τριανταφύλλου, Παύλου Χαραμή, Σταμάτη Πουλακιδάκου, Νίκου Λέανδρου, Σοφίας Καϊτατζή - Γουίτλοκ, Βασίλη Βασιλικού, Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ, Ελένης Κολιοπούλου, Κατερίνας Κιτίδη, Ελευθερίας Κουμάντου, Γιάννη Μανδαλίδη, Τάνιας Μποζανίνου, Χριστίνας Πάντζου, Ιωάννας Σωτήρχου, Αλέξανδρου Καλαφάτη, Μαρίας Ψαρά, Αγγέλας Νταρζάνου, Χρήστου Ρουμπάνη, Τάκη Γιαννόπουλου.