Φύλλα εσκορπισμένα : τα παπαδιαμαντικά αυτόγραφα : γνωστά και άγνωστα κείμενα - Δημητρακόπουλος, Φώτης Αρ., 1949- (Καστανιώτης, 1994)
Οι παπαδιαμαντικές σπουδές τα τελευταία χρόνια σημείωσαν αξιόλογη πρόοδο κυρίως στον τομέα της ανάλυσης και ερμηνείας, όμως υστερούν εμφανώς σε θέματα έρευνας της παράδοσης του κειμένου. Τέτοια έρευνα, καθαυτό φιλολογικής υποδομής, δεν έγινε ούτε στην περίπτωση της κριτικής έκδοσης των Παπαδιαμαντικών Απάντων. Με άλλα λόγια, έπρεπε να είχε προηγηθεί η λεπτομερής μελέτη της χειρόγραφης και έντυπης παράδοσης του έργου του Παπαδιαμάντη, ώστε η έκδοση να είναι στερεότερη. Το κενό αυτό έρχεται να το περιορίσει το βιβλίο των Φ. Α. Δημητρακόπουλου και Γ. Α. Χριστοδούλου. Ένα προσεγμένο έργο που απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς, αφού ταυτόχρονα χαρίζει στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό την απόλαυση άγνωστων και θαυμάσιων παπαδιαμαντικών κειμένων, όπως το διήγημα Εις τα όρη, ψυχή!, και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πώς ένα λογοτεχνικό αρχείο σκορπίζεται. Αυτά τα «φύλλα εσκορπισμένα» οι συγγραφείς του βιβλίου τα εντοπίζουν, τα περιγράφουν και τα αξιοποιούν: η μελέτη τεκμηριώνει την πεποίθηση ότι πολλά απ' όσα πιστεύαμε για τον Παπαδιαμάντη είναι επιδεκτικά αναθεωρήσεως. Ο τίτλος «φύλλα εσκορπισμένα» προέρχεται από το προοίμιο του μυθιστορήματος Οι Έμποροι των Εθνών.