Τα ανάλεκτα του Κομφούκιου : φιλοσοφικές συνομιλίες με τους μαθητές του - Confucius, 551-479 (Η Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, 2010)
Κανένας άλλος από τους μεγάλους πολιτισμούς της ανθρωπότητας δεν ταυτίστηκε τόσο απόλυτα με ένα και μόνο ιστορικό πρόσωπο -που μοιάζει έτσι να `ναι από κοινού ο θεμελιωτής και ο κύριος εκφραστής του- όπως ταυτίστηκε με τον Κομφούκιο ο πολιτισμός της Κίνας και της Άπω Ανατολής γενικότερα. Όσο κι αν ξέρουμε σήμερα ότι η ταύτιση αυτή δεν ήταν καθόλου αυτονόητη την εποχή που έζησε ο ίδιος και ότι συνδέθηκε, αιώνες μετά, με την ανάγκη ν` αποκτήσει η νεοσύστατη "Ενιαία Αυτοκρατορία" "επίσημη φιλοσοφία", παραμένει το γεγονός πως από τότε ως τις μέρες μας η οποιαδήποτε κοινωνική, πολιτική και πνευματική εκδήλωση στην Κίνα και τις άλλες χώρες της περιοχής μοιάζει να πηγάζει κατ` ευθείαν από τη διδασκαλία του Κομφούκιου. [...]