Πολιτική δολοφονία : Θεσσαλονίκη '48 : Υπόθεση Τζώρτζ Πόλκ - Παπαϊωάννου, Κώστας Ν., 1938- (Ποντίκι, 1993)
Το βιβλίο αυτό θα προσπαθήσει ν' απαντήσει στα ερωτήματα, ξεκινώντας από ένα αναμφισβήτητο γεγονός: εκείνες τις μέρες, στα μέσα του Μαΐου του '48, που ο Τζωρζ Πολκ πήγε στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε μπροστά σε μια "παγίδα θανάτου", στημένη είτε γι' αυτόν (το πιθανότατο) είτε... γενικά (κι έτυχε να 'ναι αυτός που έπεσε μέσα), είτε από την Αθήνα νωρίτερα (το πιθανότερο) είτε στη Θεσσαλονίκη, αφού πήγε. Το κλίμα της εποχής ήταν τέτοιο, ώστε πολλοί θα μπορούσαν ή να τη στήσουν ή να την εκμεταλλευτούν. Και όταν λέμε "πολλοί", εννοούμε: - Βρετανοί, - Αμερικανοί, - ίσως Σοβιετικοί ή πράκτορες άλλης χώρας, πλην των αγγλοαμερικανών, - κυβέρνηση, - στρατός, - αστυνομία και χωροφυλακή - παρακρατικές οργανώσεις, - το ΚΚΕ (το μόνο αποδεδειγμένα -και από την πρώτη στιγμή- αθώο!) Πολλοί οι πιθανοί δράστες, πολλές οι εκδοχές, πολλά τα βιβλία και -συγκριτικά- οι ταινίες, όλα... πολλά σ' αυτήν τη σκοτεινή ιστορία του '48, κι αυτό το γεγονός είναι ένας ακόμη λόγος για ν' ασχοληθεί σήμερα κάποιος με την "υπόθεση Πολκ". Πολύ περισσότερο που όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πολλαπλασιάζονται οι αποκαλύψεις, χωρίς όμως να μπορεί ακόμη ν' απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα στα ερωτήματα που γεννήθηκαν αμέσως μόλις ο γερο-βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρήκε το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου, όχι μακριά από την παραλία.