Ενθυμήματα ζωής - Φακής, Ιωάννης, 1900-1997 (Διάδραση, 2012)
Στην παρούσα έκδοση συμπεριλάβαμε τα γεγονότα της ζωής του από τη γέννησή του μέχρι το τέλος του έτους 1949, διότι μέσα στη χρονική αυτή περίοδο εμπεριέχονται και πλείστα όσα πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής Κρανιάς από την περίοδο ακόμα της Τουρκοκρατίας (1900-1912), λεπτομερείς πληροφορίες και περιγραφές από τη Μικρασιατική εκστρατεία, την τραγική της κατάληξη και την ετήσια αιχμαλωσία του, αλλά και προσωπικά του βιώματα από την περίοδο του μεσοπολέμου, από τη Γερμανική και Ιταλική κατοχή, από την αντίσταση και τον ανταρτοπόλεμο, τα οποία έχουν γενικότερο ενδιαφέρον…