Η ηθική της λογοτεχνίας : δέκα δοκίμια - Δαλμάτη, Μαργαρίτα (Εκδόσεις των φίλων, 1973)
Σολωμού: La donna velata -- Dante Alighieri: Αυτοπροσωπογραφία και πλαίσιο από τη θεία κωμωδία -- Mr. Emerytt - Ugo Foscolo και η ηθική της λογοτεχνίας -- Ένα κείμενο του Ugo Foscolo: Παραινέσεις στους συμπατριώτες του -- Βοκκάκιος -- Η πιέτα του Μιχαήλ 'γγελου στους κύκλους του χρόνου -- O Salvatore Quasimodo και η οφειλή του στη γη της Σικελίας -- Giuseppe Ungaretti: Ο ποιητής -- O Gamillo Sbarbaro και τα θαλάσσια κρίνα του Μερέλλο -- O Luigi Pirandello και το καλειδοσκόπιο της ψυχής.