Όσκαρ Ουάιλντ : η ζωή και το έργο του : λεύκωμα - Holland, Merlin (Ψυχογιός, 2000)
Ο ΜΕΡΛΙΝ ΧΟΛΑΝΤ είναι ο μοναδικός εγγονός του Οσκαρ Ουάιλντ. Εγραψε το κείμενο που συνοδεύει αυτή την πρωτοφανή συλλογή φωτογραφιών το οποίο δεν είναι μια συρραφή της ζωής του. Κάθε άλλο. Ο Χόλαντ εξετάζει αντικειμενικά τη σχέση ανάμεσα στον Οσκαρ και το ευρύτερο περιβάλλον του, καθώς και τη βαθιά επίδραση της ιρλανδέζικης καταγωγής του και τα αίτια της ολοφάνερης αυτοκαταστροφικής εμμονής του.