Τα ωραιότερα παιδικά παραμύθια - Wilde, Oscar, 1854-1900 (Παπαδημητρίου, 1987)
Ο Όσκαρ Ουάϊλντ (1856-1900) είναι ένας από τους αξιότερους συγγραφείς της Αγγλίας, που ίσαμε να επιβληθεί προκάλεσε τις οξύτερες κι αντιθετικότερες γνώμες της διεθνούς κριτικής για το έργο του. Στην αρχή έγραψε στίχους και διηγήματα, ιδίως δε παραμύθια, ύστερα ασχολήθηκε με αισθητικές μελέτες και με το μυθιστόρημα και τέλος αφοσιώθηκε μονιμότερα στη θεατρική δημιουργία, συνθέτοντας πολλά έργα, δράματα και κωμωδίες, που παντού όπου παίχτηκαν σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Επίσης και τα άλλα έργα του εκτιμήθηκαν ζωηρά και πολλά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Γνωστότερα απ' αυτά είναι η "Μπαλλάντα της φυλακής του Ρέντιγγ" (δραματικό ποίημα), "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέϋ" (μυθιστόρημα), "Σαλώμη", "Ιδανικός σύζυγος", "Φλωρεντινή τραγωδία", "Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμηρ" (θεατρικά) κ.ά. Τα παραμύθια του Όσκαρ Ουάϊλντ -που διαλεγμένα ανάμεσα στα καλύτερά του, περιέχονται στο βιβλίο τούτο, μεταφρασμένα από τον Π. Αντωνόπουλον- είναι ότι τρυφερότερο και ποιητικότερο έχει γράψει ο περίφημος αυτός συγγραφέας, που με την μαγική του πένα ζωντανεύει μπρος στα μάτια μικρών και μεγάλων τις γοητευτικότερες εικόνες της ομορφιάς, της ανδρείας, της καλοσύνης, του ανθρωπισμού, μέσα στο πιο φαντασμαγορικό και λαμπρό περιβάλλον που ζωγράφισε ποτέ καλλιτέχνης, και ξυπνά μέσα μας όλες τις τρυφερές αγωνίες και τις ευγενικές συγκινήσεις που νιώσαμε κάποτε στα ευτυχισμένα παιδικά όνειρά μας...