Ο γάμος - Bovet, Theodor (Έλαφος, 1968)
Το βιβλίο αυτό κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην απέραντη βιβλιογραφία γύρω από το γάμο. Αποτελεί το συμπύκνωμα της πείρας ενός γιατρού, που μετά από εικοσάχρονη άσκηση της νευρολογίας αφιερώθηκε στη μελέτη και την πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων του γάμου. Ο συγγραφέας, ο Ελβετός Theodor Bovet που δίκαια θεωρείται σαν ένας από τους βαθύτερους μελετητές του γάμου, γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα μας. Το χριστιανισμό τον "ανακάλυψε" όψιμα, μετά τα τριάντα του χρόνια. Είναι προτεστάντης, αλλ' αυτό δεν τον εμποδίζει να δεχτεί κάθε θετικό στοιχείο από τις άλλες ομολογίες. Η σκέψη του γενικά δεν είναι καθόλου στατική βρίσκεται διαρκώς "εν πορεία", όπως του αρέσει να λέει. Καρπός της μελέτης και της πείρας του συγγραφέα είναι μια σειρά από βιβλία σχετικά με τον γάμο και με τη ζωή του φύλου γενικότερα. Αναφέρουμε ιδιαίτερα το δίτομο "Ehekunde" που αποτελεί ένα συστηματικό εγχειρίδιο της "επιστήμης του γάμου", πολύτιμο για όποιον θα ήθελε να ασχοληθεί στα σοβαρά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικογενειακής ζωής.